“Een interview met Souad Bomedien over haar geaardheid”

“Een interview met Souad Bomedien over haar geaardheid”

Marokkaanse en lesbisch

Souad (37) kwam er op 19-jarige leeftijd achter dat ze niet op mannen maar op vrouwen valt. Nu is ze alweer jaren met dezelfde partner en haar familie accepteert haar keuze. “Mijn partner gaat mee op familiebezoek en mijn ouders komen bij mij op bezoek.”

“Potverdorie, dit is wel de moeilijke weg”

‘Ik werd vroeger nooit verliefd en vroeg me af wat er met me aan de hand was? Toen ik negentien was, werd ik verliefd op een vrouw. Er brak een lastige periode aan. Lesbisch zijn paste niet bij wat ik voor ogen had en bij wat de norm is: een man vinden en trouwen.’

Om meer helderheid over haar gevoelens te krijgen ging ze op onderzoek uit. ‘Ik zocht antwoorden in boeken, tijdschriften, bij organisaties en instanties. Dat was een lastige tijd, ik voelde me echt alleen op de wereld.Twee jaar heeft het gekost om het een plekje te geven. Of ik opgelucht was dat ik erachter kwam hoe de vork in de steel zat? Nee. Ik dacht: potverdorie, dit is wel de moeilijke weg.”

“We praten er niet over maar laten het zijn”

Souad heeft nooit rechtstreeks tegen haar familie gezegd dat ze lesbisch is. Toch zijn haar broers, zussen en ouders er in de loop van de tijd achter gekomen en geleidelijk gewend geraakt aan het idee. “Dat was ook lastig: ik wilde mijn ouders, broers en zussen niet teleurstellen en verwachtte ook niet dat ze blij zouden zijn. Ik heb het ook een tijdlang afgeschermd gehouden: je neemt bijvoorbeeld niet zo maar de eerste beste partner mee naar huis; dat moet een blijvertje zijn.”

“Ik heb een hele goede band met mijn ouders. Mijn partner gaat mee op familiebezoek en mijn ouders komen bij ons op bezoek. We praten er niet over maar laten het zijn. Ik vind het heel bijzonder hoe mijn ouders er mee omgaan en op reageren. En het is heel erg fijn als je ouders en partner goed overweg kunnen.”

“Ze willen dat het goed gaat met hun kinderen”

Acceptatie blijkt in Souads geval een kwestie van tijd: “Uiteindelijk zien ouders ook wel in dat ze hun wil niet kunnen opleggen. Ze willen dat het goed gaat met hun kinderen, dat ze werk hebben, een eigen huis en voor zichzelf kunnen zorgen. Naarmate je ouder wordt en je huwbare leeftijd vergaat, blijven er toch mensen uit je familie om je heen die contact houden en van je blijven houden.”

“Zoek contact met lotgenoten”

Volgens Souad hoef je niet pontificaal uit de kast te komen. Je kunt het ook rustig brengen of het laten merken in plaats van het te zeggen. Volgens haar is wel belangrijk om eerst je gevoelens goed te onderzoeken. ‘Ga op onderzoek, ga erover lezen en zoek contact met lotgenoten.’

Soms bemiddelt Souad tussen jongeren die erachter zijn gekomen dat ze homoseksueel zijn en hun ouders. Ze merkt dat sommige jongeren heel erg bang zijn voor de reactie van hun ouders, terwijl dat niet altijd hoeft. “Soms is het goed als jongeren even uit hun omgeving weggaan om te bekomen van de sociale druk. Maar jongeren zijn soms té angstig voor de reactie van ouders, en dat is niet altijd nodig. In een van de gevallen was een jongen heel erg bang voor de reactie van zijn ouders. Maar zij wilden toch graag contact houden. Homoseksualiteit hoeft niet altijd gepaard te gaan met uitsluiting, intimidatie of geweld.”

Het is belangrijk dat je onafhankelijk bent

Wel is het heel belangrijk dat je onafhankelijk bent als je besluit een coming out te hebben. ‘Het is heel belangrijk dat je werk hebt, je eigen huis kunt betalen en jezelf kunt redden. De situatie is anders als je nog bij je ouders inwoont, dan heb je te maken met hun regels.’

Homoseksualiteit en geloof

Volgens Souad zijn geloof en homoseksualiteit wel verenigbaar en worden koranteksten vaak uit hun verband gerukt als het om homoseksualiteit gaat . “Mensen die zeggen; je mag homo zijn maar het niet praktiseren, hebben makkelijk praten. Die staan aan de andere kant.”

Het verhaal van Lot dat wordt aangehaald om te ‘bewijzen’ dat homoseksualiteit verboden is, vindt ze uit verband gerukt. “De mensen van Lot deden alles wat God heeft verboden: ze waren goddeloos, verkrachtten kinderen, elkaar en gebruikten geweld. Dat heeft niets met homoseksualiteit te maken.” Homo zijn is geen keuze, net zoals hetero zijn voor de meesten geen keuze is.

“Iedereen wil zich geliefd voelen”

Souads gelooft draait om liefde. “Heel veel mensen richten zich op de buitenkant van het geloof. Geloof is voor mij liefde. Het gaat om liefde voor je naasten en zelfontwikkeling. Uiteindelijk wil iedereen op de wereld zich toch geliefd en geborgen voelen.”



Laat je commentaar achter