“Jongens en meisjes zijn gewoon gelijk aan elkaar”

“Jongens en meisjes zijn gewoon gelijk aan elkaar”

Soeraia (20 jaar) werd grootgebracht door haar Berberse vader en Arabische moeder en heeft drie zussen, één broertje en een oudere broer. “Zodra ik merk dat mijn broers meer mogen dan ik, pik ik dat niet. We zijn gewoon gelijk aan elkaar en zo wil ik ook behandeld worden”, vindt Soeraia . “Daar durf ik best met mijn ouders over in discussie te gaan. Ik zie dat Marokkaanse jongeren dat niet zo gauw doen omdat ze bang zijn verstoten te zullen worden door hun familie. Maar in de praktijk gebeurt dat bijna nooit hoor.”

Haar vader kreeg de bijnaam ‘nep-Berber’ omdat hij zijn dochters evenveel vrijheid gaf als zijn zoons. “Mijn vader hielp evengoed mee in het huishouden en was net zo streng tegen mij en m’n zussen als tegen mijn broers. Die moesten evengoed studie afmaken, op tijd thuis zijn en meehelpen met de afwas.”

“Hou jij maar jezelf in de gaten”

In de pubertijd deed Soeraia’s oudste broer een poging zijn zusjes te domineren. “Toen mijn broer meer Marokkaanse vrienden kreeg en zag hoe zij met hun zusjes omgingen, probeerde hij de baas over mij te spelen om mij zogenaamd te beschermen. Mijn vader wilde die houding niet thuis en zei gelijk tegen hem: hou jij nou maar jezelf in de gaten, daar heb je meer dan genoeg aan. Je zus past wel op zichzelf, dat hoef jij niet te doen. Ik vond het stoer dat mijn pa zo voor mij op kwam. Mijn broer is er toen gelijk mee opgehouden”

“Maar zij doen het toch ook?”

De dubbele moraal die Soeraia veel ziet overheersen, vindt ze hypocriet. “Ondertussen jagen Marokkaanse jongens wat graag op Marokkaanse meisjes, maar als het hun zus overkomt oehh…dan is het oorlog. Als een meisje seks heeft, is ze meteen een slet. Maar zij doen het toch ook? En sturen daar die meiden toch op aan? Gelukkig merk ik wel dat die dubbele moraal aan het veranderen is en meer meiden hier tegen in opstand komen.”



Laat je commentaar achter