“Mijn zus moest zich aan andere regels houden”

“Mijn zus moest zich aan andere regels houden”

Youssef (25 jaar) groeide op als middelste kind. Hij heeft een oudere broer en jongere zus. In zijn jeugd merkte hij al dat voor zijn zus andere regels golden dan voor hemzelf of zijn broer. “Puur omdat ik jongen ben, werd ik vrijer opgevoed en mocht ik veel meer. Mijn ouders vinden dat jongens juist leren door ervaring op te doen, ze moeten hun eigen boontjes zien te doppen. Meisjes worden veel strakker in de gaten gehouden. Dat merkte ik ook bij mij thuis. Als er bezoek kwam, mocht ik naar buiten op straat spelen, maar moest mijn zusje binnen blijven en meehelpen in het huishouden. Vriendjes hebben mocht ze echt niet, tenzij er serieuze trouwplannen waren. Mijn broer en ik namen wel vriendinnetjes mee naar huis. Best oneerlijk eigenlijk.”

“Zodra mijn ouders weg waren, ging de hoofddoek af en de lipstick op”

“Tuurlijk was mijn zus ook bezig met zoenen of vriendjes. Ze mocht er wel aan denken of het willen, maar het ook doen, dat kon niet. Ze deed dan net alsof ze een paar uur naar de bieb ging, terwijl ik wist dat ze gewoon met haar vriendje was. Zodra mijn ouders weg waren, ging de hoofddoek af en de lipstick op. Ze heeft heel wat in de bieb gezeten…Ik hield in de gaten met wie ze omging, of het geen foute gasten waren, maar liet haar verder vrij.”

“Ik vind dat het niet uit zou moeten maken of het om een jongen of meisje gaat. De dubbele moraal is op zich niet kwaad bedoeld, het komt vooral uit het idee dat meisjes meer bescherming nodig hebben. Maar wij zijn hier als Marokkaanse gemeenschap te ver in doorgeslagen met z’n allen.”Laat je commentaar achter