Daten en Relaties

Films Ervaringsverhalen

Introductie

Wat doe je als je een jongen of meisje leuk vindt? Wie zet de eerste stap? Wat gebeurt er tijdens een date? En wanneer heb je een relatie? In dit thema lees je alles over daten en relaties.

Moet je wel een relatie zoeken of komt het vanzelf op je af?

De meeste Marokkaanse jongeren geloven dat de liefde is voorgeschreven: Mektab. Hard zoeken is daarom niet nodig. Maar waarom het lot niet een beetje helpen? Abdel “Als je een open houding hebt, is de kans groter dat je iemand tegenkomt. Ook contact leggen via vrienden helpt. Sommige Marokkaanse jongeren maken gebruik van Tinder en Facebook. Dat kan goed werken maar wees voorzichtig. Denk na wie kan zien wat jij op internet zet. Vergeet ook niet dat mensen jouw foto’s en tekstjes kunnen doorsturen. ”

Op iemand afstappen

Vaak is het de jongen die de eerste stap naar een meisje zet. Maar ook meiden kunnen op een jongen afstappen en een gesprekje beginnen. JAMAL: “Houd tijdens dit eerste gesprek oogcontact. Toon interesse, geef af en toe een complimentje Zo laat je merken dat je die ander leuk vindt.” Ziet die ander jou niet zitten ? Een afwijzing is vervelend, maar bedenk dat jullie dan waarschijnlijk toch niet voor elkaar bestemd waren. Trouwens, er zijn nog genoeg andere leuke meisjes en jongens. Reageer rustig en respectvol en wees niet getreurd. Volgende keer beter, inshallah. Misschien vind je het prettiger als een vriend of vriendin bemiddelt. Dat lijkt makkelijk maar meestal werkt het niet. Zo vindt Anas meestal het meisje dat de boodschap overbrengt leuker, omdat zij wel het lef heeft om hem aan te spreken. (Zie persoonlijke verhalen).

Daten

En dan is het zo ver. Je hebt een date. Wat gaan jullie doen? Vaak maakt het niet veel uit wat je doet, zolang er leuk gepraat wordt en het gezellig is. Hakima: “Denk na over de plek waar jullie afspreken. Sommige jongeren willen niet door bekenden gezien worden, omdat daten van hun ouders niet mag. Dring daarom nooit de plek van de date op. Geef de ander instemming in jouw keuze.” Een date is leuk als het gesprek op gang blijft. Dit kan moeilijk zijn. Khadija: “Als jij van jezelf weet dat je dit moeilijk vindt, probeer dan een date te bedenken waarbij je niet veel hoeft te praten. Ga een activiteit doen: naar de film of kano varen. Of denk vooraf na over welke vragen je gaat stellen en wat je over jezelf wilt vertellen.” Ook betalen kan een moeilijk puntje zijn. Ga er nooit vanuit dat de ander betaalt. Dat kan gierig overkomen. Zelf betalen is voor sommige meiden een teken van zelfstandigheid.

Anas: “Een combinatie van humor en eerlijkheid is belangrijk als je samen praat. Het moet geen verhoor zijn als bij de recherche. Je moet gewoon eerlijk zijn.”

Hassan: “Heb respect voor elkaar en vooral voor vrouwen.”

Rachid: “Marokkaanse jongeren moeten wat liever en wat meer open naar elkaar zijn. Vrouwen moeten vooral meer open zijn naar mannen. Ik heb het wel geprobeerd, maar het is mij nog nooit gelukt om een date te regelen met een Marokkaans meisje.”

Dunya: “Nee is ook echt nee. Als hij aandringt dan is het niks. Vind een jongen die je respecteert!”

Haesna: “Jonge Marokkaanse meisjes wil ik aanraden om te wachten met jongens. Ik was zelf 21 toen ik met jongens begon. Dat heb ik bewust gedaan, omdat ik niet eerder wilde trouwen. Waarom zou je op jonge leeftijd al beginnen? Dan ben je gemakkelijker te beïnvloeden. Het is beter om eerst je school af te maken.”

Wil je meer weten over verliefdheid en over het wel of niet vertellen van je relatie? En wil je weten hoe de islam staat tegenover relaties? Kijk dan bij geheime relatie

 

Relatie

Als je elkaar een tijd kent, kan jullie contact overgaan in een relatie. Je merkt dit vaak vanzelf aan de manier waarop je met elkaar omgaat. Je vindt het fijn om vaak bij elkaar te zijn en je denkt veel aan die ander.

Wat doe je in een relatie?

Voor Marokkaanse jongeren is dit belangrijk: leuke dingen doen, veel met elkaar praten en alles delen. Spreek af om dingen te doen die jullie beiden leuk vinden. Zo ging Rachid samen met zijn vriendin op motorrijles. Veel Marokkaanse jongeren vinden het tegelijk fijn om ook hun eigen dingen te blijven doen. Regel dat met elkaar. En gun dit ook je partner. Vind je het fijn om te weten waar die ander mee bezig is? Het is prima om dat aan elkaar te vertellen. Maar zorg dat dit geen verplichting wordt. Dan lijkt het alsof je de ander niet vertrouwt en wilt controleren. Misschien ben je jaloers, dat is heel normaal. Maar probeer daar niet te veel aan toe te geven. Je voelt je fijner als er vertrouwen is tussen jullie. Je relatie wordt beter als jullie met elkaar praten. Vertel de ander wat je leuk vindt en hoever je wilt gaan op het gebied van liefde en seks en vooral ook: vertel waar je grenzen liggen. Doe dit zo nodig meerdere malen.

Grenzen aangeven

Je grenzen aangeven kan soms moeilijk zijn, maar bedenk dat dit ook fijner is voor je partner. Die wil toch ook niet dat jij dingen doet die jij eigenlijk niet wilt? Iemand die jouw grenzen niet accepteert, is jou niet waard. Vraag ook aan je partner wat hij of zij leuk vindt en waar zijn of haar grenzen liggen. Bijvoorbeeld zoenen in openbare gelegenheden. Sommige jongeren van Marokkaanse afkomst stellen dit niet op prijs. Doe dit daarom niet zomaar en praat erover. Zo zorg je er samen voor dat je een fijne, gezonde relatie houdt. In een goede relatie praat je met elkaar, ben je geïnteresseerd in elkaar en steun je elkaar in goede en slechte tijden. Seksuele aantrekkingskracht, humor en elkaar ruimte geven zijn ook belangrijk. Het is trouwens een misverstand dat mensen met een goede relatie bijna nooit ruzie hebben. Ruzie maken hoort er soms bij.

Wat verwacht je in een relatie?

Praat ook samen over wat je verwacht van een relatie. Veel Marokkaanse jongeren verwachten dat ze uiteindelijk samen trouwen. Bedenk dat je vriend of vriendin hier misschien nog niet klaar voor is. Vraag daarom naar zijn of haar plannen voor de toekomst. Zo word je achteraf niet teleurgesteld. En heb jij zelf geen trouwplannen, maar je partner wel? Laat dit weten, dat is wel zo eerlijk. Wil je stoppen met de relatie? Bijvoorbeeld omdat je niet meer verliefd bent of omdat er teveel problemen zijn. Tarik “Probeer dit rustig uit te leggen. Doe dit niet via een sms of via een ander. Dit lijkt misschien makkelijk, maar dat is niet prettig voor de ander.”

Online daten

Via internet kun je een partner vinden. Bijvoorbeeld via datingsites, chatrooms of sites als Tinder.

Let op

Bedenk dat niet iedereen op datingsites betrouwbaar is. Er staan mensen op sites die alleen seks willen. Er staan ook mensen op die al een relatie hebben maar dat niet zeggen. Er zijn veel nepprofielen in omloop. Ook bestaat het risico op cyberstalking. Dat wil zeggen dat je bestookt wordt met e-mails en sms-jes. De stalker kan ook foto’s van jou verspreiden via internet.

5 tips voor veilig daten via internet

 1. Geef niet meteen je telefoonnummer
  Wees voorzichtig met het doorgeven van persoonlijke informatie. Geef geen achternaam of adres, Geef ook niet meteen je telefoonnummer. Dat maakt je kwetsbaar. Bedenk dat deze gegevens soms worden bewaard, ook lang nadat je je profiel hebt verwijderd. Geef ook niet meteen je Facebook-pagina. Hier kan iemand veel informatie vandaan halen.
 2. Niet je gezicht op de webcam
  Wil je foto’s van jezelf doorsturen of jezelf tonen voor de webcam? Zorg ervoor dat je hoofd niet zichtbaar is. Met ‘print screen’ kan iemand een foto van je maken. Die kan vervolgens op internet verspreid worden.
 3. Eerste afspraak in een restaurant
  Zorg dat je eerste afspraak nooit bij iemand thuis is. Ook niet in je eigen huis. Kies een plek waar veel mensen komen. Denk aan een restaurant of een treinstation. Vraag altijd het telefoonnummer van de ander. Krijg je dit niet, dan klopt er waarschijnlijk iets niet.
 4. Laat je omgeving weten van je date
  Als je gaat daten met iemand via internet, zorg dan dat er iemand op de hoogte is van je plannen.
 5. Luister naar je gevoel
  Voelt het niet goed? Probeer te achterhalen waarom niet. Luister goed naar je gevoel en bij twijfel: niet doen!

Film: Jongens over verliefdheid, daten en relaties

Op welk type val je? Waar ga jij heen om iemand te ontmoeten? Hoe spreek je een leuk iemand aan? Wanneer heb je een relatie? En hoe hou je een relatie leuk? Samia gaat hierover in gesprek met jongens en meisjes.

Meisjes Over Verliefdheid, Daten En Relaties

Op welk type val je? Waar ga jij heen om iemand te ontmoeten? Hoe spreek je een leuk iemand aan? Wanneer heb je een relatie? En hoe hou je een relatie leuk? Samia gaat hierover in gesprek met jongens en meisjes.


Laat je commentaar achter