Geheime Relatie

Films Ervaringsverhalen

Ben jij verliefd?

Verliefdheid hoort erbij in het leven. Als je verliefd bent, denk je de hele dag aan die ander. Soms heb je zelfs geen zin om te eten. Iedereen reageert anders op een verliefdheid. De een is de hele dag vrolijk, de ander juist heel zenuwachtig. Hoe jij omgaat met je verliefdheid ligt aan jezelf. Probeer ervan te genieten, ook als je er thuis niets van mag laten merken. Iedereen is wel eens verliefd. Ook als je heel godsdienstig bent, kun je verliefd worden.

Geheime relatie

Komt de liefde van twee kanten, dan kan er een relatie ontstaan. Dat is ontzettend spannend. Maar hoe doe je dat als je moslim bent en eigenlijk geen relatie mag voor het huwelijk? Veel islamitische jongeren houden hun relatie geheim. Dat doen ze omdat ouders het vaak niet goed vinden dat hun zoon of dochter een relatie heeft. Zeker niet als je een relatie hebt met iemand die geen moslim of geen Marokkaan (se) is. Dat kan zorgen voor veel spanning en stress. En daar zit je nou net niet op te wachten als je verliefd bent. Wat mag eigenlijk wel en niet volgens de islam als het gaat om verliefdheid en relaties? Twijfel je of heb je een vraag over jouw situatie, stuur dan een e-mail aan Badr, onze islam & liefde coach. Bij hem kun je anoniem terecht en krijg je een deskundig antwoord op je vraag. Hij is coach en deskundige op het gebied van geloof.

Tips als je de relatie geheim wilt houden

  1. Leg aan je partner uit waarom je de relatie geheim wilt houden.
  2. Krop je gevoelens niet op. Praat erover met anderen, bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon, iemand op school of goede vrienden die je kunt vertrouwen.
  3. Mail met onze islam en liefde coach Badr Youyou.
  4. Lees hoe Malika en Leila het aanpakten.

Tips als je de relatie niet geheim wilt houden

  1. Vraag advies aan mensen die je echt kunt vertrouwen. Misschien een tante, nicht, neef of ander familielid. Vraag hoe je jouw situatie bespreekbaar kunt maken bij je ouders.
  2. Praat met een vertrouwenspersoon of iemand op school over je situatie.
  3. Mail met onze islam en liefde coach Badr Youyou.
  4. Lees hoe Malika en Leila het aanpakten.

Wat zegt de Islam & Liefde coach?

Dit zegt Badr Youyou over verliefdheid
Verliefdheid wordt in de islam beschouwd als een gevoel dat God aan ieder mens heeft geschonken om voor jezelf te weten op wie je wel en niet valt. Omdat verliefdheid een gevoel is dat je niet zelf bepaalt, maar iets is wat je overkomt, is er geen sprake van verboden of toestaan. Je kan er immers niets aan doen dat je verliefd bent en daarom kan ook niemand je daarin tegenhouden. Van de verhalen uit de tijd van de profeet Mohammed, vrede zij met hem, weten we dat er metgezellen waren die een oog hadden op vrouwen waar ze later mee in het huwelijksboot zijn gestapt. Ook heeft de profeet gezegd dat, als je een vrouw ziet die je leuk vindt, je naar haar mag kijken. De profeet zei zelfs naar aanleiding hiervan tegen een metgezel die met een vrouw trouwde: ‘Heb je naar haar gekeken want vrouwen van de Ansaar hebben iets moois in hun ogen!’ (Overgeleverd door Muslim).

Open en eerlijk
Het is dus toegestaan voor mannen om naar vrouwen te kijken op wie ze verliefd worden of die ze als persoon zien waar ze mee willen trouwen. Maar dit geldt ook andersom. Vrouwen dienen ook te weten met wie ze te maken hebben en hebben alle recht om een persoon te kiezen die hen bevalt. Verliefdheid is in dit geval onvermijdelijk wanneer een man een vrouw bevalt. Het is daarom belangrijk dat eerlijkheid en openheid de sleutel zijn voor een gezonde relatie. De islam beveelt in dit geval aan dat je als vrouw niet al te geheimzinnig moet doen als je verliefd raakt op een jongen en andersom. Wel moet je eerlijk zijn over hoe groot de kans is dat je verliefdheid op die jongen en andersom realistisch is. Wat zijn de motieven erachter en hoe zien jullie je toekomst samen voor je?

Toekomstgericht
Verliefdheid in de islam moet gebaseerd zijn op sterke bouwstenen. Namelijk dat diegene op wie je verliefd bent een goed mens is. Als vrouw moet je ervanuit gaan dat hij een man is die in staat is om zijn verantwoordelijkheid te nemen en serieus is. Met andere woorden: je moet in hem een toekomst zien die zal leiden tot een huwelijk. Als je het gevoel hebt dat hij met je gevoelens wil spelen en geen plannen heeft om te trouwen, dan adviseert de islam om zulke relaties te vermijden. De islam wil niet dat er met je gevoelens gespeeld wordt. Laat staan dat er seksueel contact is dat kan leiden tot het misbruiken van je lichaam.

Dit zegt Badr Youyou over geheime relaties en de islam
De islam heeft liever niet dat je geheime relaties hebt, omdat je dan in twee verschillende werelden leeft. Daarom is het trachten naar eerlijkheid een belangrijk aspect. Aan de andere kant begrijpt men ook dat geheimzinnigheid onvermijdelijk is in het begin. Om die reden moet je dus eerlijk zijn naar jezelf en achterhalen waarom je verliefd bent op iemand.

Film: Geheime relatie

Wat doe je als je een leuke jongen of meid tegen komt en hem of haar beter wilt leren kennen? Staan je ouders daar voor open of hou je het liever geheim? Hoe ga je daar mee om? Wat zegt de koran? Een gesprek over geheime relaties.


Laat je commentaar achter