Maagdelijkheid

Films Ervaringsverhalen

Maagd tot het huwelijk

Een groot aantal jongeren streeft er naar maagd te blijven tot het huwelijk. Bijvoorbeeld vanwege cultuur, geloof of omdat ze er nog niet aan toe zijn. Omdat in veel Islamitische landen jongeren zeer jong trouwen is het daar niet zo moeilijk als hier. Of je echt wil wachten, bepaal je zelf. Zo is Dunya niet getrouwd maar ook geen maagd meer.

Waarom maagd tot het huwelijk?

Je laat zien dat je uit een goede familie komt als je maagd blijft tot het huwelijk. Met andere woorden: je houdt de eer van de familie in stand. Voor veel moslims is dit belangrijk. Jij en je partner vinden dit vanuit je godsdienst belangrijk Je wilt in je leven maar met één persoon seks hebben: je ware liefde. Dit is in sommige culturen belangrijk, ook in sommige Nederlandse families. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Ahlem. Je bent bang dat jongens alleen met een meisje dat nog maagd is, willen trouwen. Volgens Malika willen veel mannen inderdaad alleen met een maagd trouwen. Je bent bang om verstoten te worden door je familie.

Wanneer ben je maagd?

Met maagd wordt meestal bedoeld dat je nog nooit geslachtsgemeenschap hebt gehad. Wanneer je maagd wilt blijven tot het huwelijk, wacht je dus met geslachtsgemeenschap. Sommige mensen vinden elke vorm van seksueel contact voor het huwelijk onrein of iets wat verboden is. Denk aan tongzoenen, vingeren, aftrekken of elkaar strelen.

Jouw keuze

Of jij maagd blijft tot het huwelijk, bepaal jij eerst zelf. Heb je een relatie, praat hier dan samen over met je partner. Neem samen een beslissing. Bespreek ook met je partner wat maagdelijkheid voor jullie beiden betekent. Dan kunnen er geen misverstanden ontstaan.

Wat zegt de Islam & Liefde coach?

Dit zegt Badr Youyou over maagdelijkheid & islam De islam besteedt geen aandacht aan de term ‘maagdelijkheid’ zoals we die vandaag de dag kennen. Bij maagdelijkheid denken we tegenwoordig meteen aan de vrouw die zogenaamd haar ‘maagdenvlies’ verliest. Dit laatste komt feitelijk neer op scheurtjes in de vagina, wat meestal te maken heeft met spanning of hoogstens met een scheuring van de randen van de vagina.

De echte betekenis in de islam van maagdelijkheid heeft meer te maken met de term ‘kuisheid’. De Koran vermeldt: “Zeg tot de gelovige mannen dat zij hun ogen neerslaan en hun schaamstreek kuis bewaren. Dat is zuiverder voor hen, God is welingelicht over wat zij doen.” (24: 30). Anders gezegd: een meisje mag geen seks hebben vóór het huwelijk. Daarmee bewaart ze haar kuisheid en dus haar maagdelijkheid.

De islam heeft nergens gesteld dat een meisje moet voldoen aan de voorwaarde van ‘maagdelijkheid’ zoals men dat tegenwoordig definieert. Er zijn geen voorwaarden dat ze moet bloeden of dat de man verwacht dat ze vaginaal nooit eerder seks heeft gehad. Al die heisa om maagdelijkheid is gebaseerd op cultuur en tradities van landen. De islam staat daar helemaal los van.

Een moslima die ervoor kiest om kuis en dus ‘maagd’ te blijven, moet dit doen als het haar eigen keuze is vanwege haar overtuiging. Het moet dus niet een dwangmatig iets zijn dat door anderen is opgelegd. Dit is wat de islam van een vrouw vereist: namelijk dat ze datgene nakomt wat haar geloof zegt omdat ze er zelf in gelooft.

Maar los van de vrouw, geldt dit ook voor de man. Ook van mannen wordt streng vereist dat zij hun kuisheid bewaren en dus ‘maagd’ blijven. De islam discrimineert niet tussen vrouwen en mannen. Ze hebben allebei dezelfde plichten en rechten ten opzichte van seksualiteit.

Alles over het maagdenvlies

Veel meisjes (en jongens) hebben vragen over het maagdenvlies. Wat is het maagdenvlies? Hoe ziet het er uit? Bloedt elk meisje als ze ontmaagd wordt? Vaak vertellen ouders hun kinderen over het maagdenvlies. Verhalen die soms wel, maar soms helemaal niet kloppen omdat zij zelf vroeger niet de goede informatie hebben gekregen. Verhalen die al honderden jaren verteld worden kloppen lang niet altijd. Soms worden het een soort sprookjes. Wat is het maagdenvlies echt?

Onjuiste informatie over het maagdenvlies

1. Het maagdenvlies sluit je vagina af
Meisjes hebben geen maagdenvlies. Dat wil zeggen: de vagina wordt niet door een vlies afgesloten. Als dat wel zo was dan zou het menstruatiebloed niet door de vagina naar buiten kunnen. Er zit wel een randje weefsel. Dit is een stukje huid, net achter de ingang van de vagina. Je kunt het voelen als je met je vinger een klein stukje in je vagina gaat.

2. Iedere maagd heeft een maagdenvlies
Het randje weefsel kan glad of juist wat geribbeld of gekarteld zijn. Het kan bij het ene meisje heel soepel zijn en bij het andere meisje soms weer wat stugger of strakker.

3. Ontmaagden betekent bloeden
Bij een meisje dat de eerste keer seks heeft, vloeit bijna nooit bloed. Als je wel bloedt tijdens de eerste keer seks, dan komt dat door de spanning. Bijvoorbeeld omdat je niet heel erg opgewonden bent. Als een meisje opgewonden raakt, wordt haar vagina nat. Ben je niet heel erg opgewonden, dan blijft de vagina droog. Als de penis dan toch naar binnengaat, kan je een beetje bloeden. Neem dus rustig de tijd de eerste keer, wacht tot de vagina vochtig genoeg is en dan zachtjes aan verder.

4. Ontmaagding kan met een tampon
Je kunt niet ontmaagd worden door een tampon. Je verliest je maagdelijkheid als je seks hebt met een ander. altEen meisje kan heel soms een beetje bloeden als ze nog niet zo gewend is aan tampons en het tampon moeilijk naar binnen gaat, bijvoorbeeld als het meisje gespannen is. Een klein schrammetje kan dan al zorgen voor wat bloedverlies.

Wist jij dit?

  1. De traditie van bloed op het laken tijdens de huwelijksnacht staat niet in de Koran, maar in de Bijbel (Deuteronium, hoofdstuk 22).
  2. Geen enkele arts kan zien of een meisje nog maagd is.
  3. Wel zijn er dokters die om meisjes te helpen dit op willen schrijven, maar eigenlijk is dit onzin.
  4. Geen enkele man kan voelen of een vrouw maagd is.

Heb je seks, voor of na het huwelijk? Vrij veilig! Gebruik een condoom. Als je dat niet doet, kun je elkaar besmetten met een soa of met hiv . Ook al ben je zelf misschien nog maagd, misschien is je partner dat niet. Gebruik ook een anticonceptiemiddel, zoals de pil. Tenminste als jullie niet zwanger willen worden. Wanneer jullie willen stoppen met het condoom, doe dan eerst samen een soa-test.

De eerste keer

De eerste keer is bijzonder. Zorg dat het voor jullie allebei gebeurt op een moment dat het goed voelt. Dat moment kan voor iedereen anders zijn. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je getrouwd bent en de eerste keer seks hebt. Meer weten over de eerste keer, check dan deze link. Lees hier of op sense.info meer over seksueel contact. Als jullie tijdens de huwelijksnacht zonder condooms willen vrijen moet je zekerheid hebben. Doe dan allebei een soa-test voordat jullie gaan trouwen. Zo weten jullie beiden zeker dat jullie elkaar nergens mee kunnen besmetten. Gebruik wel een anticonceptiemiddel, als je tenminste niet zwanger wilt worden.

Film: Maagdelijkheid

Volgens de islam moet iedereen maagd blijven tot het huwelijk. Maar hoe weet je eigenlijk of iemand maagd is? Kun je dat zien? Kun je dat voelen? Een gesprek over maagdelijkheid, mythen rondom het maagdenvlies en de rol van jongens.


Laat je commentaar achter