Veilig Vrijen

Films Ervaringsverhalen

Algemeen

Ook als je als maagd het huwelijk in wilt gaan, is het belangrijk om je voor te bereiden op seks. En soms wil je wel wachten maar word je verliefd en willen jij en je partner seks hebben. Wees dus altijd voorbereid. Lees hier meer over wat vrijen is, veilig vrijen, condooms, anticonceptie en soa’s.

Vrijen

Seks hebben met iemand noemen we hier vrijen. Daar bedoelen we hier mee dat je gemeenschap hebt. Dat doe je als je opgewonden bent of graag heel intiem wilt zijn. Seks is iets om van te genieten, het geeft een heel fijn gevoel. Het is dus niet alleen voor de voorplanting. Ook niet volgens de islam. Ook als je als maagd het huwelijk in wilt gaan, is het belangrijk om je voor te bereiden. Je voorbereiden op seks in het huwelijk is belangrijk. Maar soms wil je wachten maar word je verliefd en willen jij en je partner seks hebben. Wees dus altijd voorbereid.

Wist jij dat marokkaanse jongeren die maagdelijkheid belangrijk vinden, de eerste keer vaker zonder condoom vrijen?

Last van schuldgevoel?

Voel je nooit schuldig over seks! Vrijen is iets natuurlijks, net als verliefdheid. Iedereen heeft seksuele gevoelens. Eraan denken is dan ook niet haram.

Zie ook het boek ‘Islam, liefde en seksualiteit’ van Abdulwahid van Bommel, blz. 66:

“Wanneer iemand tijdens de bedevaart vanwege de eigen gedachten, vanwege fantasievoorstellingen over een man of vrouw of tijdens een (natte) droom een orgasme heeft, is geen zoenoffer vereist.”

Seks binnen het huwelijk

Seks hoort volgens de islam binnen het huwelijk. Volgens de islam is seks binnen een huwelijk zelfs een vorm van godsverering. Wist je dat de mens er volgens de overlevering na zijn dood voor zal worden beloond?

Zie ook het boek ‘Islam, liefde en seksualiteit’ van Abdulwahid van Bommel, blz. 65:

“De Profeet […] verbond hieraan het algemene advies: ‘Indien een van u wordt verrast door de schoonheid van een vrouw en zij dreigt een plaats in uw hart te veroveren, ga dan direct naar uw eigen vrouw en heb gemeenschap met haar. Daarmee brengt u uw hart weer in het reine.’ Van belang is dat de Profeet in zijn uitspraken de menselijke behoefte aan seks erkent zonder dat daaraan de verplichting tot het verwekken van nageslacht is gekoppeld.”

Geslachtsgemeenschap voor het huwelijk is volgens de islam haram. Toch zijn er veel Marokkaanse jongeren die al seksuele ervaring hebben voor het huwelijk (al ontkennen ze dat meestal).

Wist jij dat marokkaanse jongens tussen de 12 en 17 jaar meer ervaring hebben met geslachtsgemeenschap dan Nederlandse jongens van hun leeftijd.

Wist jij dat marokkaanse meisjes tussen de 15 en 19 jaar vaker een abortus hebben ondergaan dan Nederlandse meisjes van die leeftijd.

10 tips voor de eerste keer!

De eerste keer met iemand vrijen is een speciale en spannende gebeurtenis. Of dat nu voor of na het huwelijk is. Probeer er samen iets fijns van te maken. Deze tips kunnen daarbij helpen:

 1. Doe het alleen als je er echt zin in hebt.
 2. Kies een prettige plek.
 3. Bouw het langzaam op.
 4. Luister naar je gevoel.
 5. Let op je partner.
 6. Praat met elkaar over wat je wel of niet wilt uitproberen.
 7. Gebruik een condoom als je allebei nog geen soa-test hebt gedaan.
 8. Doe niet alsof je klaarkomt. Fake geen orgasme.
 9. Lachen mag.
 10. Vertel later aan elkaar wat je wel en niet prettig vond.

Alles wat je moet weten over vrijen

Er zijn verschillende manieren om samen te vrijen. Bij vrijen gaat het om opwinding en bevrediging. Vrijen kan met en zonder kleren. Veel dingen gaan vanzelf, sommige dingen leer je van elkaar. Lees hieronder alles over:

kussen en zoenen |  strelen  |  vingeren  |  aftrekken  |   beffen  |  pijpen  |  geslachtsgemeenschap  |  anale seks   |  met jezelf vrijen

Kussen en zoenen
Zoenen is meestal het eerste dat je doet als je verliefd bent. Maar hoe begin je? Zoenen begint vaak met kussen. Met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen, je opent je mond en met je tong ga je op zoek naar de tong van de ander. Tongzoenen geeft een lekker gevoel. Je leert het vanzelf in de praktijk.

Strelen
Als je eenmaal aan het zoenen bent, kan je ook je handen gebruiken. Dan kan je tegelijkertijd de ander strelen. Zo kan je de lekkere plekjes van je partner ontdekken. Kijk hier voor een ontdekkingstocht naar gevoelige plekjes.

Vingeren
Vingeren is het aanraken van de clitoris, de schaamlippen en het begin van de vagina van een meisje. Als een meisje dit bij zichzelf doet, heet dat masturberen. Vingeren geeft een opwindend gevoel waardoor een meisje klaar kan komen.

Aftrekken
Aftrekken is het op en neer bewegen van je hand om de penis van de jongen, over de eikel naar beneden en weer terug. Wanneer een jongen dit bij zichzelf doet, heet dat masturberen. Aftrekken geeft een opwindend gevoel waardoor een jongen klaar kan komen.

Beffen
Beffen is het likken van de clitoris en de vagina met je tong. Een ander woord is orale seks. Beffen is voor veel meisjes opwindend. Door een meisje te beffen, kan ze klaarkomen. Beffen kan op verschillende manieren. Het verschilt per meisje of per keer wat ze lekker vindt.

Pijpen
Pijpen is het likken van de penis met je mond. Een ander woord is orale seks. Pijpen is voor veel jongens erg opwindend. Door een jongen te pijpen, kan hij klaarkomen. Pijpen kan op verschillende manieren. Het verschilt per jongen of per keer wat hij lekker vindt. Niet iedere jongen vindt dit lekker. Niet ieder meisje doet dit graag. Ontdek samen wat jullie willen.

Geslachtsgemeenschap
Geslachtsgemeenschap wil zeggen dat een jongen met zijn stijve penis in de vagina gaat. Andere woorden voor geslachtsgemeenschap zijn: met elkaar naar bed gaan, ‘het’ doen, neuken of seksen. Begin altijd met het opbouwen van de spanning. Streel gevoelige plekjes (zoals de buik, de nek of de rug) en raak voorzichtig de clitoris of de penis aan. Beweeg de penis met je hand op en neer of stimuleer de clitoris. Ga pas seksen als je allebei opgewonden bent. Daarmee voorkom je dat het pijn doet. Wist je ook dat een meisje kan bloeden als ze gespannen en droog is? Dat komt dus niet door het ‘maagdenvlies’ (link) maar doordat haar vagina niet vochtig is.

Anale seks
Anale seks wil zeggen dat de stijve penis in de anus gaat. Dit kan voor allebei lekker zijn, maar veel mensen schamen zich ervoor of vinden het vies. Het kan ook pijnlijk zijn. Anale seks is een taboe. Volgens de islam is anale seks niet toegestaan. Niet tussen een man en vrouw en niet tussen twee mannen. Marokkaanse meisjes hebben soms anale seks voor het huwelijk om zo hun maagdenvlies niet te beschadigen. Het maagdenvlies bestaat niet [link] en kan daarom niet beschadigen. Wanneer je maagd wil blijven tot het huwelijk is volgens de koran ook anale seks niet toegestaan. Wil je toch anale seks, let er dan op dat je een goedgekeurd condoom met extra veel glijmiddel op waterbasis gebruikt.

Met jezelf vrijen
Als je met jezelf vrijt, wind je jezelf op. Vaak doe je dat net zo lang totdat je klaarkomt. Bij masturberen, met jezelf vrijen, word je seksueel opgewonden. Meisjes doen het meestal door te vingeren, jongens door zichzelf af te trekken. Klaarkomen geeft een lekker gevoel in je lijf. Er zijn jongens die het meerdere keren per dag doen. Ook meisjes kunnen het lekker vinden om vaak te doen.  gezond en niet verboden. Voel je nooit schuldig als je masturbeert. Zelfbevrediging is natuurlijk (seksueel) gedrag. Door masturbatie word je niet ontmaagd en je leert je lichaam goed kennen. Daardoor kun je als je seks hebt met iemand beter  aangeven wat je fijn vindt en wat niet.

Wanneer is het veilig?

Veilig vrijen betekent: vrijen met een condoom en de pil. Een condoom beschermt tegen soa’s. Een pil beschermt tegen een zwangerschap. Wanneer je wilt stoppen met condooms of liever vrijt zonder condooms, doe dan eerst een soa-test samen met je partner.

Dit is niet veilig

 1. Geslachtsgemeenschap zonder condoom en pil (of een ander anticonceptiemiddel).
 2. Anale seks zonder condoom.
 3. Orale seks zonder condoom of beflapje.
 4. Elkaars seksspeeltjes gebruiken zonder schoon te maken.

Dit is wel veilig

 1. Strelen, tongzoenen, kussen, knuffelen, masseren, vingeren of aftrekken.
 2. Geslachtsgemeenschap met een goedgekeurd condoom.
 3. Anale seks met een goedgekeurd condoom en met extra veel glijmiddel.
 4. Geslachtsgemeenschap met condoom en met de pil (of een ander anticonceptiemiddel).
 5. Vrijen zonder dat er sperma of menstruatiebloed in je mond komt.

Het condoom

Een condoom is een elastisch hoesje, meestal van dun rubber dat je om de stijve penis doet. Het condoom vangt het sperma op en beschermt zo tegen een zwangerschap en soa. Een condoom is het enige middel dat tegen zwangerschap en soa’s beschermt! Condooms zijn te koop in de drogist, bij de apotheek en bij veel supermarkten. In veel cafés en discotheken zijn condooms verkrijgbaar in condoomautomaten. Je kunt condooms ook (anoniem) online bestellen.

alt
alt

Waar bewaar je condooms?

alt

In een (geheim) vakje in je portemonnee

In een (geheim) vakje in je handtas

In een (geheim) vakje in je jas of broek

6 condoomtips

 1. Gebruik een condoom altijd één keer.
 2. Jongens kunnen oefenen door bij zichzelf een condoom om te doen. Meisjes kunnen oefenen door een condoom af te rollen op bijvoorbeeld een banaan of op twee vingers van een vriendin.
 3. Gebruik een goed condoom. Dit zijn condooms waarbij het CE-logo (Europees keurmerk) op de verpakking staat.
 4. Check van tevoren de houdbaarheidsdatum (kijk op de verpakking): oude condooms zijn niet veilig. Lees ook de gebruiksaanwijzing als je voor de eerste keer een condoom gebruikt.
 5. Gebruik glijmiddel op waterbasis (o.a. te koop bij de drogist en apotheek). Glijmiddel dat niet op waterbasis is, kan het condoom beschadigen. Het condoom is dan niet meer veilig. Gebruik daarom ook geen gezichtscrème, bodylotion, vet, gel en zonnebrandcrème als glijmiddel.
 6. Ga nooit zonder condoom met de penis in de vagina of anus.

Wil je meer weten over condooms? Kijk dan hier.

Anticonceptie

Anticonceptiemiddelen zijn middelen die je gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. De belangrijkste en meest gebruikte middelen zijn: de pil, het spiraaltje en het condoom. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Waarom zou ik anticonceptie gebruiken?

 1. Je wilt niet zwanger worden.
 2. Seks zonder zorgen is lekkerder.
 3. Je hebt het veilig vrijen zelf in de hand.

Hoe kan ik me tegen zwangerschap en soa beschermen?

Dan kan het meisje het beste een anticonceptiemiddel gebruiken (zoals de pil of het spiraaltje) en de jongen een condoom.

Hoe kies ik een anticonceptiemiddel?

Kies het middel dat het beste bij jou past. Denk eerst hierover na:

 1. Wil je er elke dag aan denken?
 2. Vind jij het belangrijk dat jij je menstruatie kan plannen?
 3. Wil je het zelf gebruiken of vind je het prima als een arts het inbrengt?
 4. Wil je met of zonder hormonen?
 5. Mogen je ouders weten dat je anticonceptie gebruikt?

Klik hier voor ALLE info over anticonceptie!

Wat je moet weten over soa’s

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kunt ze oplopen en doorgeven als je zonder condoom vrijt. Je kan een soa hebben zonder dat je het merkt. Veel soa’s zijn goed te genezen maar zorg ervoor dat je er op tijd bij bent. Doe een soa-test en laat je behandelen als je een soa hebt.

Hoe kom je aan een soa?

Soa’s worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal contact of slijmvliezen. Je loopt risico op een soa wanneer je onveilig vrijt. Onveilig vrijen is als je sekst zonder condoom, als je anale seks hebt zonder condoom, als je orale seks hebt zonder condoom of beflapje en als je gezamenlijk seksattributen gebruikt. Een soa kan ook overgedragen worden van moeder naar baby tijdens de zwangerschap. Je krijgt geen soa van drinken uit hetzelfde glas, van hoesten, van een insectenbeet of van een vieze wc-bril.

Wat moet je doen?

 1. Laat een soa-test doen als je onveilig hebt gevreeën of klachten hebt van een soa.
 2. Waarschuw je (ex)partner als je een soa hebt. Ook je partner kan ongemerkt een soa hebben en anderen besmetten.
 3. Doe een soa-test als je wilt stoppen met het condoom. Hierbij is het wel belangrijk dat jullie allebei monogaam zijn in jullie relatie.
 4. Kijk hier voor meer informatie over (anoniem) testen op soa’s.

In deze video vertelt huisarts Jan over het soa onderzoek.
Wist jij dat pas na de behandeling van een soa deze niet meer besmettelijk is?
Wist jij dat veel soa’s goed te genezen zijn als je er op tijd bij bent?

Soorten soa’s

Chlamydia is de soa die het meest voorkomt. Je merkt er vaak niks van. Andere soa’s zijn bijvoorbeeld herpes, en gonorroe. Ook hiv is een soa. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Via deze link vind je alle soa’s op een rijtje.

Film: Veilig Vrijen

Heb je het recht om een soa-test te vragen voordat je gaat trouwen? Volgens Jihad van de meiden van halal wel. Wat vind jij? Een gesprek over veilig vrijen en testen.

Soa

Yacine, Kawtar en Nasim vertellen wat zij vinden van veilig vrijen en condooms.


Laat je commentaar achter