“De islam beveelt seksuele voorlichting juist aan”

“De islam beveelt seksuele voorlichting juist aan”

“De islam beveelt seksuele voorlichting juist aan”

Iman (22) studeert aan het hbo, heeft zes zussen en een broer en is overtuigd moslima. Ze kreeg thuis amper seksuele voorlichting en wil dat later bij haar eigen kinderen anders aanpakken.

“Mijn moeder vertelde wel dat je niet met iemand naar bed moet gaan voor het huwelijk, maar ging niet in op details. Dat vind ik jammer, maar ik begrijp het wel omdat mijn moeder uit een generatie komt waarin het taboe is om over dit soort dingen te praten. Dat heeft meer met cultuur te maken dan met geloof, want de islam beveelt het juist aan om seksuele voorlichting te geven.

“Van mijn zussen heb ik wel informatie gekregen, maar zij gingen ook niet heel diep in op hoe dingen gebeuren.”

“Toen ik voor de eerste keer ongesteld werd, ben bijvoorbeeld ik niet naar mijn moeder gegaan, maar naar mijn zussen. Met mijn zussen praat ik meer, dus ik vond het normaler om het met hen te bespreken. Ze legden me bijvoorbeeld ook uit hoe je maandverband moet gebruiken. Pas daarna heb ik het aan mijn moeder verteld. Zij vond het vreemd dat ik niet als eerste naar haar toe was gegaan. Ze zei: ‘Ik ben je moeder toch? Dat soort dingen hoor je met mij te bespreken!’ Maar aan de andere kant; ze is er zelf ook nooit over begonnen.”

“Hoe mijn zussen met hun kinderen praten, is alweer anders dan hoe onze moeder met ons sprak. Een van hen zegt bijvoorbeeld tegen haar dochter: ‘Als je een vriendje hebt, kom dan maar naar me toe om het te vertellen.’ Ze mag hem dan ook mee naar huis nemen.”

“We leven in een steeds veranderende maatschappij waarin je de gekste verhalen hoort. Bijvoorbeeld dat mensen het op steeds jongere leeftijd met elkaar doen en niet weten welke voorbehoedsmiddelen ze moeten gebruiken om zwangerschap en ziektes te voorkomen. Dat ben ik liever voor.”Laat je commentaar achter