Praten over Seksualiteit

Films Ervaringsverhalen

Introductie

Veel jongeren praten meestal niet gemakkelijk over liefde, relaties en seksualiteit. Voor Marokkaanse begrippen zijn die onderwerpen taboe, ‘hsjoema’ (zoals bij Adil thuis). Toch is het belangrijk om hierover te praten. Omdat je je anders soms eenzaam voelt en omdat je kunt leren van anderen. En anderen van jou.

Thuis praten over seksualiteit

Het heeft voordelen als je thuis praat over liefde en seksualiteit. Je kunt je vragen stellen. Bijvoorbeeld hoe het voelt om verliefd te zijn, of waarom je buikpijn kunt krijgen tijdens je ongesteldheid. Je leert zo ook je ouders beter kennen en zij jou. Begin er voorzichtig over. Het helpt als je met je ouders over allerlei dingen kunt praten, zoals school en je toekomst. Maar vaak zijn zij het ook niet gewend. Probeer het uit. Misschien staan ze dan ook wel open voor een gesprek over liefde en relaties. Misschien zelfs over seksualiteit.

Lukt dit niet?

Denk je dat jouw ouders er niet voor open staan? Of praten zij er wel over, maar alleen in termen van wat niet mag? Hebben ze het bijvoorbeeld alleen over ‘blijf uit de buurt van jongens’ of ‘zorg dat niemand over je kan roddelen’? Dan zijn er nog genoeg andere manieren om jouw vragen te beantwoorden.

Praat met iemand anders die je vertrouwt en die open staat om over seksualiteit te praten. Een oudere zus of broer, een nicht, neef, oom of tante.
Stel je vragen op school, bijvoorbeeld aan je mentor of leraar.
Je kunt gratis chatten of mailen met de sense infolijn. Daar zitten professionals die al jouw vragen beantwoorden.
Stuur een mail aan onze islamdeskundige Badr. Hij kan je alles vertellen over liefde, seks en islam.

Wat zegt de Islam & Liefde coach?

Dit zegt Badr Youyou over ‘praten over seksualiteit’ Ouders horen te praten met hun kinderen over seks en ze horen hen voor te lichten. Vanuit een islamitische standpunt is dit erg wenselijk. Het is beter dat een kind van zijn ouders hoort wat seks is en hoe hiermee om te gaan, dan dat hij dit van andere kinderen moet horen die hem wellicht op het verkeerde spoor zetten.

Nog een voordeel van praten met kinderen over seks: hierdoor is de kans kleiner dat ze seksueel gefrustreerd raken. Door er openlijk over te praten, kunnen kinderen het in een betere perspectief plaatsen. Seksualiteit wordt zowel in de Koran als in de tradities van de profeet aangekaart. Zo vermeldt de Koran: “Jullie vrouwen zijn een akker voor jullie. Komt dan tot jullie akker hoe jullie willen. En laat er iets aan voorafgaan voor jullie zelf.” (2: 223) In dit vers gaat het over hoe je als man je vrouw vaginaal kunt benaderen.

De vagina wordt door de Koran vermeld als ‘akker’. Dat is een respectvolle term omdat een akker een sterke metafoor is voor een vagina. In een akker plant je een zaadje en uit die akker bloeit een plant. Dat is ook de rol van de vagina. Een man laat zijn zaad (sperma) achter in de vrouw en uit die vagina komt een kind. Los hiervan laat de Koran ons weten dat je als man je vrouw mag benaderen met welke standje je wilt. Of je nu op haar ligt of dat zij op jou ligt, dat maakt niet uit. De Koran zegt verder dat er iets aan vooraf moet gaan. Hiermee bedoelde God het voorspel. Ook in verschillende overleveringen van de profeet vermeldt zijn vrouw Aisha over haar seksuele belevenissen met hem.

Kortom: praten over seksualiteit is nooit een taboe geweest in de islam zelf. Helaas hebben mensen zich laten beïnvloeden door de schaamtecultuur waardoor seks geen onderwerp meer is waar men over praat. Dit komt door het gebrek aan kennis hierover.

Praat met je partner

Als je een relatie hebt, is het belangrijk om samen te praten over seksualiteit. Zo ontdek je wat jouw partner prettig vindt en jouw partner ontdekt dat van jou (lees hier meer over bij het thema wensen en grenzen). Voel jij je onzeker in je relatie? Praat erover. Vaak kom je er dan achter dat de ander precies dezelfde vragen en onzekerheden heeft.

8 tips voor een goede communicatie binnen je relatie

Toon interesse in elkaar, vraag wat de ander leuk en interessant vindt.
Geef je partner complimentjes.
Geef je mening over dingen, ook als je denkt dat je vriend(in) het niet met je eens is.
Respecteer elkaars mening. Je bent allebei even belangrijk.
Zeg het als je iets dwars zit, krop dingen niet op.
Zeg ‘nee’ als je iets niet wilt.
Kwets een ander niet.
Wees eerlijk tegen elkaar.

Film: Praten over seksualiteit

Praten over seksualiteit is binnen veel Marokkaanse gezinnen een groot taboe. Maar de koran is heel positief over seksualiteit. De islam ziet seks binnen het huwelijk zelfs als godsverering. Je zou dus verwachten dat er open over gesproken kan worden. Een gesprek over taboes en de voordelen van open communicatie over seksualiteit.


Laat je commentaar achter