Wensen en Grenzen

Films Ervaringsverhalen

Wat wil jij graag in een relatie? En wat wil je liever niet? Iedereen heeft wensen en grenzen. Ook jij, ook je partner.
Weet jij wat jouw wensen zijn? Er is een handig trucje voor. Ga bij jezelf na: Voelt dit goed? Vind ik het fijn? Als je het fijn vindt, is het oké. Voelt het niet goed, vertel dat dan aan je partner, ook al is dat lastig. Het is heel normaal om ergens geen zin in te hebben. Twijfel je? Zeg dat je erover na wil denken.

Zeg jij wel eens nee?

Doe geen dingen die je niet wil doen. Durf ‘nee’ of ‘stop’ te zeggen. Dan weet jouw partner dat jij het niet wil.
Vind je het lastig om ‘nee’ of ‘stop’ te zeggen? Probeer het eens op deze manier:

 1. Check eerst je gevoel: klopt het dat je dit niet wil?
 2. Zeg in de eerste zin meteen ‘nee’ of ‘stop’. Daarna kan je uitleggen waarom je dat zegt.
 3. Leg kort uit waarom je iets niet wil.
 4. Ben je bang om de ander te kwetsen? Vaak kwets je hem of haar meer als je het niet duidelijk zegt.
 5. Laat je niet onder druk zetten. Het is niet raar om ‘nee’ te zeggen. Het is jouw lichaam en jouw gevoel.
 6. Heb je ‘ja’ gezegd? Je kan er altijd op terug komen en alsnog ‘nee’ zeggen.

Oefening:

 1. kijk de ander aan
 2. zeg duidelijk dat je niet wil ingaan op het verzoek
 3. let op je lichaamstaal (dus niet glimlachen en naar de grond kijken)
 4. leg rustig uit waarom je het niet wilt
 5. let op de reactie van de ander. Komt de boodschap aan?
 6. herhaal je weigering als dat nodig is

Handige tips

Praat met je vrienden of vriendinnen over wat zij wel en niet willen. Vraag ook eens hoe zij het aanpakken als ze iets niet willen. Hoe vaker je er met je partner over praat, hoe makkelijker het wordt. Maar als je partner dat niet wil, moet je jezelf afvragen of het een goeie partner voor jou is.

Mijn vriend wil seks, maar ik nog niet. Wat nu?

Zeg het duidelijk tegen je vriend, liefst zo vroeg mogelijk. Zeg ook wat je wel wil. Bijvoorbeeld dat je wel wil zoenen en strelen. Je vriend hoort je te respecteren. En wist je dat het zoenen en strelen lekkerder is als je allebei hebt duidelijk gemaakt dat je dat wil?

Hoe weet ik wat mijn vriendin fijn vindt?

Vraag aan je vriendin wat ze wil. Let op haar reacties en check het. Als je bijvoorbeeld merkt dat ze niet reageert als je haar streelt, vraag dan: ‘Ik merk dat je niet reageert als ik je streel. Vind je dit wel fijn?’ Volg haar tempo. Als je dat doet, vindt ze jou waarschijnlijk nog leuker.

Ik heb ‘ja’ gezegd, moet ik nu ook all the way gaan?

Nee hoor, je kunt altijd stoppen, ook als je eigenlijk ja hebt gezegd. Wees wel duidelijk. Dat maakt het makkelijker voor je partner.

Wat wil jouw partner?

Seks heb je met z’n tweeën. Jij weet wat je wil, maar weet je dat ook van je partner? Volg deze stappen:

Stap 1. Vraag om duidelijkheid

Durf naar iemands wensen en grenzen te vragen. Neem zelf het initiatief. Je verdient respect als je durft te praten over seks.

Stap 2. Let op ja en nee-signalen

Als de ander jou streelt, is dat een ja-signaal. Als de ander niet terugzoent, is dat een nee-signaal. En zo zijn er meer signalen waar je op kunt letten. Maar deze signalen zijn geen garantie. Check altijd of jouw partner inderdaad ja of nee bedoelt. Vraag er gewoon naar als je samen in bed ligt: Klopt het dat je nu wil vrijen? Wat vind jij opwindend? Heb je zin om met me naar bed te gaan? Praten over seks met je partner is belangrijk.

Nee-signalen

 1. De ander zoent niet terug
 2. De ander draait zijn/haar lichaam van je af of vermijdt contact met je
 3. De ander verzint steeds redenen om geen seks te hebben
 4. Jij neemt altijd het initiatief, de ander weinig of nooit
 5. Als jullie seks hebben en de ander geniet niet (maakt weinig geluid, geen zware ademhaling, meisje wordt niet vochtig, jongen heet moeite met erectie)
Ja-signalen

 1. De ander zoekt oogcontact met je en flirt met je
 2. De ander vindt het fijn om je aan te raken
 3. De ander neemt het initiatief om seks te hebben, probeert je te verleiden
 4. De ander geniet duidelijk tijdens het vrijen (maakt geluid, ademt zwaarder, wordt opgewonden: meisje wordt vochtig, jongen krijgt een erectie)

Stap 3. Blijf opletten
Een ‘ja’ kan altijd veranderen in een ‘nee’: soms wil de ander eerst wel met je zoenen en vrijen, maar ineens niet meer. Of de ander wil wel zoenen, maar niet de hele tijd. Blijf opletten, signalen kunnen veranderen.

Tip voor jongens

Ga nooit over de grens van een meisje. Als jij denkt dat ze verder wil gaan dan zoenen, vraag dan altijd of ze dat echt wil. Zeg dat het niet erg is als ze stiekem toch niet durft. Soms willen meisjes stoer doen om aandacht te krijgen, maar eigenlijk willen ze gewoon dat je lief bent voor haar. Of ze denken dat seks altijd moet. Niet dus.

Vraag voor jongens:

Vind jij het oké als een jongen een meisje onder druk zet voor seks?
17% van de Marokkaanse jongens vindt dit oké. 83% van de jongens dus niet! Wat vind jij?
Volgens Mo heb je de leukste tijd met een meisje als zij zich op haar gemak voelt.

Heb jij een vervelende ervaring gehad en heb je daar last van?

Blijf er niet mee rondlopen maar praat erover. Zoek iemand die je vertrouwt: je moeder, je beste vriendin, je zus of broer, je vader, iemand op school, een vertrouwenspersoon of iemand via internet. Vertel wat er is gebeurd. Vraag steun om je weer sterker te voelen.

Extra hulp

Heb je een vervelende ervaring gehad en heb je daar nog last van? Deze organsaties kunnen je helpen:

 1. Je huisarts of Sense
 2. Digihulp: behandeling via internet. Je krijgt advies en schrijfopdrachten via de mail. Ben je tussen de 14 en 25 jaar? Meld je dan aan.
 3. Fier: chatten over je vervelende ervaringen. Ga naar chat met fier voor meer informatie en om je aan te melden.
 4. Bang dat je wordt achtergelaten of uitgehuwelijkt? Bel met 0900-1262626 (Advies- en Steunpunt Huiselijkgeweld). Zie ook www.yourright2choose.nl.
 5. Psychotraumacentrum: hulp voor meiden die seksueel geweld hebben meegemaakt. Je kan kiezen voor persoonlijke gesprekken met een therapeut of groepsgesprekken samen met andere meiden die vervelende ervaringen hebben meegemaakt. Wil je meer informatie of je (anoniem) aanmelden? Bel dan naar 088 7554113 of stuur een mail naar [email protected].

Aangifte doen?

Denk na of je aangifte wilt doen. Seksueel geweld, aanranding en verkrachting zijn strafbaar. De politie kan je uitleggen wat dat voor je betekent. Je kunt dus met de politie praten zonder meteen aangifte te hoeven doen. Ga naar het politiebureau bij jou in de buurt. Zij zorgen ervoor dat je bij de juiste afdeling terechtkomt. Je kan iemand meenemen als je dat fijn vindt.
Kijk hier voor meer informatie over de politie en seksueel geweld.

Film: Wensen en Grenzen

In deze video een gesprek over wensen en grenzen. Wat kan wel en wat niet? Wat vind jij fijn en wat niet? Weet je eigenlijk wat je partner fijn vindt? Wanneer ga je te ver? En denken mannen en vrouwen daar anders over?


Laat je commentaar achter