Homoseksualiteit

Films Ervaringsverhalen

Wat is homoseksualiteit?

In de pubertijd krijg je sterkere seksuele gevoelens. Vaak word je verliefd en ga je fantaseren over iemand die je leuk vindt. Soms is dat iemand van hetzelfde geslacht. Veel jonge mensen hebben dit soort gevoelens wel eens. Later ontdek je vanzelf of die sterke gevoelens voor hetzelfde geslacht blijven. Dat kan even schrikken zijn, zeker als jouw familie en gemeenschap daar negatief over denkt. In alle landen van de wereld zijn mannen en vrouwen die deze gevoelens hebben en zich misschien homoseksueel noemen. Ook al is het soms verboden.

In het Marokkaans bestaat niet echt een woord voor twee mannen of vrouwen die zich tot elkaar aangetrokken voelen. Sommige mensen gebruiken het (scheld)woord Zemel. Het Arabische woord liwat wordt soms voor seks tussen twee mannen gebruikt, maar verwijst naar een mengeling van gewelddadige seks, pedoseksualiteit en bestialiteit. Voor seks tussen twee vrouwen is er het Arabische woord sihaq.

Homoseksualiteit = als je je als jongen of meisje aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht

Homo =  een jongen die zich aangetrokken voelt tot andere jongens.

Lesbisch/Lesbienne = een meisje dat zich aangetrokken voelt tot andere meisjes (bijvoorbeeld Souad).

Hetero = een jongen die zich aangetrokken voelt tot meisjes of een meisje dat zich aangetrokken voelt tot jongens.

Bi =  als je je aangetrokken voelt tot zowel jongens als meisjes. Misschien wat meer tot meisjes, misschien wat meer tot jongens.

Wat voel jij en wat ben jij?

Iemand die een keer zoent of seks heeft met iemand van hetzelfde geslacht, hoeft niet homoseksueel te zijn. Je hoeft je ook niet homoseksueel te voelen. Je kunt onderscheid maken tussen je gevoelens, je gedrag en je ‘zijn’ (ofwel je identiteit, degene die je echt bent). Je gevoel en je gedrag hoeven niet altijd overeen te komen met je identiteit. Zo kan iemand wel eens verliefd zijn op iemand van het eigen geslacht of fantaseren over vrijen met die persoon, maar daar in het echte leven geen behoefte aan hebben. Daarnaast zijn er jongeren die homoseksuele seks hebben (= gedrag), zonder homoseksueel te zijn of zich zo te voelen. Ze experimenteren dan met verschillende manieren van seks. Het kan zij dat jij je een keer aangetrokken voelt tot een meisje of jongen en dat het bij deze ene keer blijft. Maar het kan ook zijn dat je merkt dat bepaalde gevoelens terugkeren. Die gevoelens horen dan bij jou. Kortom, je bent homo, hetero of bi als je zelf vindt dat je homo, hetero of bi bent.

Seksuele voorkeur is één aspect

Je seksuele identiteit is slechts één aspect van jou. Je identiteit bestaat uit heel veel verschillende persoonlijke kenmerken en groeps- of sociale kenmerken, bijvoorbeeld taal, religie, burgerlijke staat, opleiding, beroep, smaak, hobby’s, gezin, vriendenkring, sociale netwerken. Mensen zijn dus heel verschillend. Dat maakt de samenleving boeiend. Maar dat betekent ook dat we elkaar moeten accepteren, met al onze verschillende kenmerken, inclusief seksuele gevoelens.

Wat doe je met je gevoelens?

Het kan heel fijn zijn om anderen te vertellen over je gevoelens voor iemand. Maar het kan ook erg moeilijk zijn hierover te praten. Je kan in verwarring raken. Heel veel mensen die homoseksuele gevoelens hebben, denken dat zij de enige zijn. Vaak ken je ook niet veel mensen die deze gevoelens hebben.

Misschien keurt iedereen in je omgeving homoseksualiteit af? Als je gelovig bent en homoseksuele gevoelens hebt, kan de situatie daarom extra moeilijk voor je zijn. Je wil je eigen keuze maken, maar je wil ook je geloof niet afvallen. Bedenk dat alleen Allah oordeelt of je met goede intenties leeft. Het is niet aan de mensen om te oordelen. Gelukkig zijn er plekken waar je (anoniem) terecht kunt en niet bang hoeft te zijn om veroordeeld te worden. Je kunt in contact komen met andere jongeren die Islamitisch zijn en homo-lesbische of biseksuele gevoelens hebben, via Veilige Haven Amsterdam of Stichting Secret Garden. Je kunt ook praten met iemand op school die je vertrouwt of je huisarts.

Coming out | uit de kast

Coming out betekent dat je anderen in je omgeving vertelt dat jij je aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht. Op een gegeven moment weet je het helemaal zeker: ik val op jongens/meiden, dus ik ben homo/lesbisch/biseksueel. Je zou er aan kunnen denken dit aan anderen te vertellen. Maar dat hoeft helemaal niet. Je hebt het recht om zelf te bepalen wat je wel en niet over jezelf aan anderen vertelt.

Voor bijna iedereen is een coming out een moeilijk maar ook een erg belangrijk moment. Er zijn ook mensen die een coming out niet nodig vinden. Als je omgeving heel negatief is over homoseksualiteit is een coming out extra moeilijk. Bedenk dat al of niet een coming out jouw eigen keuze is.

Hoe vertel je het?

Het belangrijkste is dat je het vertelt op het moment dat je er klaar voor bent en in je eigen tempo. Als je het bekend wilt maken, vertel het dan eerst aan iemand waarvan je verwacht dat hij of zij positief zal reageren. Zeg dat je iets belangrijks over jezelf wilt vertellen. Geef aan dat het serieus is. Als je erover twijfelt of deze persoon positief zal reageren, vraag dan eerst naar zijn of haar mening over homoseksualiteit. Vertel vervolgens het nieuws.

Voor hulp of advies bij jouw coming out kun je ook terecht bij Badr Youyou.

Veelgestelde vragen

Hieronder veel voorkomende vragen van islamitische jongeren over homoseksualiteit. Staat jouw vraag er niet tussen dan kun je deze ook stellen aan onze islam en liefde coach Badr Youyou.

Hoe wordt iemand homoseksueel?

Je wordt geboren met homoseksuele gevoelens. Je kunt homoseksualiteit niet aanleren of afleren. Ook is het niet besmettelijk. Een keer verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht en/of met die persoon vrijen, betekent niet dat je homoseksueel bent.

Er zijn verschillende manieren om met homoseksuele of lesbische gevoelens om te gaan. Je kunt er bijvoorbeeld wel of niet openlijk mee omgaan naar familie of naar anderen, wel of geen contact hebben met familie, wel of geen partner hebben, mannelijk of vrouwelijk gedrag laten zien, veel met andere homo’s/lesbo’s omgaan of juist niet, je betrokken voelen bij de homo/lesbische gemeenschap of juist niet.

Wanneer ontdek je dat je homoseksueel bent?

Sommige jongens en meisjes voelen zich al op jonge leeftijd aangetrokken tot iemand van hetzelfde geslacht, bijvoorbeeld omdat ze vaak over personen van het eigen geslacht fantaseren. Anderen merken het in de loop van hun leven. Er is niet één bepaalde leeftijd waarop je erachter komt wie en wat je bent. Omdat het allergrootste deel van de mensen heteroseksueel is, kan het soms lang duren voordat je het echt ontdekt. Soms laten mensen deze gevoelens pas toe nadat ze al jaren getrouwd zijn.

Is homoseksualiteit een ziekte?

Nee, homoseksualiteit is een natuurlijk aspect van de menselijke seksualiteit. Zie het als een soort eigenschap. En je kunt er dus ook niet van genezen. Het is gewoon wie je bent. Soms leren mensen wel om hun homoseksuele gevoelens te onderdrukken, bijvoorbeeld omdat het door hun omgeving afgekeurd wordt. Zelfs als het niet afgekeurd wordt, kost het meestal wat meer moeite om het toe te geven, omdat mensen niet graag tot een minderheid willen behoren. Uit respect maar soms ook uit angst trouwen ze dan met een heteropartner.

Zijn homoseksuelen te herkennen?

Nee, je kunt niet zien of iemand homo of hetero is. Net als heteroseksuelen kunnen homoseksuelen dik, dun, aardig, onaardig, zacht, stoer, slim, dom, vrouwelijk, mannelijk, kortharig of langharig zijn. Maar er zijn wel homoseksuelen die hun mannelijke of vrouwelijke eigenschappen bewust laten zien, omdat ze zich daar prettig bij voelen.
Sommige mensen beweren een soort Gaydar (van Gay Radar)te hebben. Ze zeggen met dat zintuig heel goed te kunnen aanvoelen of een ander ook homoseksueel is. Het zal in sommige gevallen misschien kloppen, maar in andere gevallen niet. Je moet er dus voorzichtig mee zijn.

Heeft homoseksualiteit met pedoseksualiteit te maken?

In het Arabisch/Tamazigh taalgebruik wordt er geen onderscheid gemaakt tussen verkrachting van kinderen en homoseksualiteit. In het Nederlands wordt er onderscheid gemaakt tussen de termen pedo-seksualiteit, verkrachting en homoseksualiteit.
Homoseksualiteit heeft niets met pedoseksualiteit te maken. Pedo-seksualiteit betekent seksuele gevoelens voor kinderen. Er zijn zowel heteroseksuele als homoseksuele pedofielen.

Hoe vrijen homo’s?

Net als hetero’s zijn er tientallen manieren waarop een homo/lesbo kan laten zien dat hij/zij om iemand geeft: samen uitgaan, elkaar (tong) zoenen, omhelzen, vingeren, elkaar aftrekken, likken, enzovoort. Anale geslachtsgemeenschap is een van de vele manieren om met elkaar te vrijen. Dat geldt ook voor hetero’s. De manier waarop homo’s/lesbo’s een ander liefhebben, is dus net als bij hetero’s afhankelijk van wat iemand prettig vindt.

Komt homoseksualiteit meer bij mannen dan bij vrouwen voor?

Nee, het lijkt alleen of het bij mannen meer voorkomt. Dat komt omdat intieme vriendschap tussen vrouwen meer wordt geaccepteerd. Bij mannen wordt dit minder goed aanvaard. Hierdoor lijkt het alsof er meer homo’s zijn.

Hoe reageren ouders op homoseksualiteit van hun kinderen?

Veel ouders vinden het in het begin vaak moeilijk en zijn teleurgesteld. Ze kunnen het niet accepteren omdat ze verwachten dat hun zoon of dochter gaat trouwen en een gezin gaat stichten. Soms denken ouders dat ze gefaald hebben in hun opvoeding. Sommige ouders worden boos of negeren de gevoelens van hun kind. De meeste ouders accepteren het op den duur wel. In sommige gevallen wordt iemand door de ouders en andere familieleden verstoten. Er zijn overigens ook ouders die heel positief reageren en het eigenlijk wel hadden verwacht.

Hoe kun je respect tonen voor mensen met homoseksuele gevoelens?

Respecteer mensen zoals ze zijn. Zo wil jij toch ook worden gerespecteerd? Mensen krijgen alleen respect als ze die zelf ook geven.Bedenk dat de seksuele gevoelens die iemand voor een ander heeft, slechts een aspect van zijn/haar persoonlijkheid zijn. Iemand is veel meer dan zijn seksuele voorkeur. Voor homo’s en lesbiennes is het net zo vervelend om te worden beoordeeld op dat ene aspect als dat voor jou als Marokkaanse jongere is.

Bedenk dat een van jouw familieleden ook homo of lesbisch kan zijn. Hoe zou jij het vinden als ze daarom zouden worden gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd? Keur dit gedrag dan ook af als je merkt dat mensen om je heen ermee te maken krijgen. Geen enkele god wil dat we geweld gebruiken tegen homoseksuelen.

De meeste mensen weten niet zoveel over homoseksualiteit. Veel mensen hebben daardoor vooroordelen. Ze reageren negatief of maken homo-onvriendelijke grappen, net zoals ze dat soms over Marokkanen doen. Doe daar niet aan mee.
In Nederland hebben homoseksuelen en heteroseksuelen dezelfde rechten. De wet staat niet toe dat je gediscrimineerd wordt vanwege je seksuele voorkeur.

Moeten jongeren met homoseksuele gevoelens zich schuldig voelen?

Nee, je hoeft je als homo/lesbo nooit schuldig te voelen of te denken dat je slecht bent. Je hebt net als iedereen seksuele gevoelens en behoeftes. Probeer jezelf te accepteren zoals je bent. Dan maakt het niet uit of je op jongens of op meisjes valt. Of op jongens en meisjes.

Vaak heeft je schuldgevoel te maken met de cultuur en religieuze regels waarmee je bent opgegroeid. Bedenk dat de relatie tussen jou en Allah het allerbelangrijkste is waar een andere persoon niets mee te maken heeft. Lees hoe FouadSaoudSaifBrahim en Amir vertellen hoe het is om islamitisch te zijn én homoseksuele gevoelens te hebben.

Hoe denken moslims over homo, lesbisch en biseksueel zijn?

Er is niet een visie van alle moslims op homo, lesbisch en biseksueel zijn, maar er zijn   verschillende visies. Per stroming, gemeenschap en per persoon verschillen de meningen over homo, lesbisch en biseksueel zijn.

Kunnen homo’s en lesbo’s kinderen krijgen?

Jazeker! Een groot deel van de homo’s en lesbo’s heeft kinderen. Het ouderschap kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld: Twee vrouwen kunnen een kind krijgen door kunstmatige inseminatie;  een stel kan een kind adopteren; twee mannen kunnen een kind krijgen met een draagmoeder.

Komt homoseksualiteit alleen voor in het westen?

Homoseksualiteit komt overal ter wereld voor. In sommige landen is homoseksualiteit  verboden. Daardoor denkt men vaak dat het daar niet voorkomt, maar dat is niet waar. Er wordt meestal gewoon niet over gepraat. Waarom zouden ze in die landen homoseksualiteit moeten verbieden als het er niet voorkomt.

Hoeveel homo’s, lesbiennes en biseksuelen zijn er?

Uit in 2012 uitgevoerd onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat:

  • Zo’n 18% van de vrouwen zegt (ook seksueel) aangetrokken te zijn tot vrouwen. Van de mannen zegt 13% zich (ook) seksueel aangetrokken te voelen tot mannen.
  • Zo’n 13% van de volwassenen heeft wel eens homo-of lesbische seks gehad.
  • Zo’n 4% van de mannen noemt zich homo en 3% van de mannen noemt zich bi.
  • Zo’n 3% van de vrouwen noemt zich lesbisch en 3% noemt zich bi.
  • Ongeveer 10% van de mannen en 16% van de vrouwen zegt zich aangetrokken te voelen tot zowel mannen als vrouwen.

Vraag advies of hulp

  • Hoe ga je als moslim met je homoseksuele gevoelens om?
  • Wel of niet met je ouders er over praten?
  • Wat kan je wel of niet als homoseksueel doen?
  • Kan ik homoseksueel en tegelijkertijd een goede moslim zijn?
  • Is het mijn schuld dat ik homoseksueel ben?

Voor deze en al je andere vragen over homoseksualiteit (en je geloof) kun je terecht bij Badr Youyou, onze Islam en Liefde coach. 

Film: Homoseksualiteit

Marokkanen en homoseksualiteit, gaat dat samen? Aan het woord onder andere cabaretier Rachid Larouz. Hij opende in 2009 de gay parade.


Laat je commentaar achter